ECOFIN a adoptat noi acte legislative privind taxa pe valoarea adăugată
La 18 februarie a.c., Formațiunea Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) a Consiliului a adoptat o serie de acte legislative în domeniul fiscal. Două dintre acestea vizează modalitățile de depistare a fraudei fiscale în tranzacțiile electronice transfrontaliere:
-
- Primul text conține amendamente la directiva TVA și stabilește dispoziții potrivit cărora furnizorii de servicii de plată trebuie să păstreze datele cu privire la plățile electronice transfrontaliere. Aceste date vor fi puse la dispoziția autorităților fiscale naționale în condiții stricte, care le includ pe cele de protecție a datelor.
- Al doilea conține amendamente la regulamentul cu privire la cooperarea administrativă în materie de TVA. Aceste amendamente stabilesc detaliile referitoare la modalitățile de cooperare a autorităților fiscale naționale în vederea depistării fraudei în materie de TVA și a controlării conformității cu obligațiile privind taxa pe valoarea adăugată.
Alt text legislativ adoptat este o Directivă a Consiliului cu privire la normele TVA simplificate aplicabile micilor întreprinderi. Scopul noilor măsuri este de a reduce povara administrativă și costurile de conformitate pentru micile întreprinderi și de a crea un mediu fiscal care să faciliteze dezvoltarea micilor întreprinderi și eficientizarea comerțului transfrontalier al acestora. Textul directivei prevede faptul că normele TVA simplificate se vor putea aplica micilor întreprinderi a căror cifră de afaceri anuală rămâne sub pragul stabilit de statele membre vizate și nu depășește 85.000 euro. În anumite condiții, micile întreprinderi din alte state membre, care nu depășesc acest prag, vor putea beneficia de schema simplificată, dacă cifra lor de afaceri totală anuală la nivelul UE nu depășește 100.000 euro.
Patru țări au fost adăugate pe „lista neagră” a UE
La 18 februarie a.c., ECOFIN a adoptat o concluzie revizuită privind lista UE a jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal. Pe lângă cele 8 jurisdicții aflate deja pe această listă, UE a decis să le includă și pe următoarele: Insulele Cayman, Palau, Panama și Seychelles. Cu o zi înainte de reuniunea ECOFIN, în cadrul unui eveniment desfășurat la Bruxelles, ministrul polonez de finanțe, Tadeusz Kościński, a sugerat includerea pe această listă a statelor membre care aplică taxe scăzute. Conform unei declarații publicate de Oxfam, Cipru, Malta, Irlanda, Luxemburg și Țările de Jos ar putea fi incluse pe această listă dacă UE ar aplica aceleași criterii și propriilor state membre.
Paul Tang dorește să prezideze subcomitetul pentru fiscalitate
La 19 februarie a.c., europarlamentarul Paul Tang (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), Țările de Jos) și-a confirmat interesul pentru poziția de președinte al subcomitetului permanent pentru fiscalitate din cadrul Parlamentului European. Grupurile politice încă negociază detalii precum mandatul sau componența acestui subcomitet, deși coordonatorii grupurilor politice din cadrul Comisiei pentru afaceri economice si monetare (ECON) au aprobat deja înființarea acestuia. Se preconizează că subcomitetul va fi ratificat de către Conferința Președinților din cadrul Parlamentului European în luna martie.
Comisia Europeană își propune să utilizeze procedura legislativă ordinară în domeniul fiscal
La 19 februarie a.c., Benjamin Angel (directorul responsabil cu impozitarea directă, coordonarea fiscală, analiza și evaluarea economică în cadrul Direcției Generale Impozitare și Uniune Vamală DG TAXUD a Comisiei Europene) a confirmat planul Comisiei Europene de a analiza posibilitățile oferite de articolul 116 TFUE (Tratatul de funcționare a Uniunii Europene) pentru a utiliza procedura legislativă ordinară în domeniul fiscal. Benjamin Angel a explicat că articolul 116 permite Comisiei să prezinte propuneri legislative cu o majoritate calificată în cazul în care descoperă că un stat membru distorsionează concurența pe piața internă.
Sursa site ceccar.ro : http://ceccar.ro/ro/?p=17029
25.02.2020