Publicatii

Noile ediții ale unor publicații dedicate stagiarilor CECCAR, disponibile la filialele Corpului

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția stagiarilor noile ediții ale publicațiilor Contabilitate și raportare financiară, Contabilitatea altor tipuri de entități și Contabilitatea operațiunilor de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare.

Dedicat stagiarilor din anul I, semestrul I, volumul Contabilitate și raportare financiară, aflat la a IV-a ediție, semnat de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, Daniela-Nicoleta Sahlian și Alina-Mihaela Irimescu, tratează, printre altele, atât teoretic, cât și practic, sfera de aplicare a raportării financiare, cadrul contabil românesc, contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor privind activele imobilizate (active non-curente), fiind analizate și aspecte privind contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor privind stocurile.

Noua ediție, a IV-a, a lucrării Contabilitatea altor tipuri de entități, pentru stagiarii din anul II, semestrul I, a fost revizuită și adaptată la cadrul legislativ actual. Lucrarea realizată de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, Liviu-Marian Matac, Ileana Nișulescu-Ashrafzadeh, Aurelia Ștefănescu și Adriana Tiron-Tudor, sub coordonarea Adrianei Florina Popa, analizează cele mai importante aspecte referitoare la contabilitatea bancară, contabilitatea instituțiilor publice, contabilitatea persoanelor juridice fără scop patrimonial și contabilitatea în partidă simplă.

Nu în ultimul rând, lucrarea Contabilitatea operațiunilor de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare, ediția a III-a, revizuită, semnată de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, prezintă evenimente importante din viața unei societăți, precum reorganizarea entităților prin fuziune sau divizare totală sau parțială, retragerea și excluderea asociaților sau acționarilor, încetarea existenței societății prin dizolvare sau lichidare, atât din punct de vedere contabil și fiscal, cât și din punct de vedere juridic, făcând trimiteri la legislația relevantă în domeniu. Volumul este destinat pregătirii stagiarilor CECCAR din anul III, semestrul I.

Volumele pot fi achiziționate de la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 35 lei fiecare.

12.03.2021


O nouă ediție revizuită a lucrării „Fiscalitate”, destinată stagiarilor CECCAR, disponibilă la filialele Corpului din întreaga țară

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția stagiarilor din anul II, semestrul I, o nouă ediție revizuită, a treia, a lucrării Fiscalitate.

Volumul, avându-i ca autori pe Adriana Florina Popa, Mirela Păunescu şi Radu Ciobanu, este structurat în șapte capitole, care prezintă cele mai importante aspecte privind legislația fiscală actuală.

Într-un mediu legislativ în continuă schimbare, autorii şi-au propus să vină în ajutorul stagiarilor care se pregătesc să devină experți contabili sau contabili autorizați cu o serie de exemple practice şi ilustrații care, cu siguranță, fac înțelegerea şi aplicarea de zi cu zi a legislației fiscale mai uşoară, mai plăcută şi mai rapidă.

În această lucrare găsiți cele mai frecvente cazuri cu care se întâlnesc cei ce lucrează în domeniul financiar-contabil, precum şi o ilustrare a modului lor de abordare. După o redare succintă a cerințelor legislative, o serie de exemple utile ajută la aprofundarea şi la punerea în practică a noțiunilor prezentate.

Lucrarea este disponibilă spre vânzare la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 38 de lei. Detalii despre modalitatea de achiziționare puteți afla contactând filiala din județul dumneavoastră.

Cuprinsul lucrării poate fi consultat aici.

07.04.2020


În atenția stagiarilor: lucrarea „Contabilitate managerială”, ediția a IV-a, revizuită, este disponibilă la filialele Corpului

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția stagiarilor din anul I, semestrul I, o nouă ediție revizuită, a patra, a lucrării Contabilitate managerială.

Volumul, scris de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, Daniela Artemisa Calu și Andreea Gabriela Ponorîcă, este structurat în opt capitole, care abordează politicile contabile privind determinarea costurilor și rezultatelor, tipurile de costuri, particularitățile privind determinarea acestora, utilizarea costurilor în luarea deciziilor și diferite metode de calcul al costurilor.

De asemenea, lucrarea conține și un capitol dedicat verificării cunoștințelor dobândite, numeroase exemple practice și teste de autoevaluare în urma parcurgerii materiei.

Volumul este disponibil spre vânzare la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 33 de lei. Detalii despre modalitatea de achiziționare puteți afla contactând filiala din județul dumneavoastră.

Cuprinsul lucrării poate fi consultat aici.

20.03.2020

CECCAR

Expertiză contabilă, o nouă publicație care vine în sprijinul stagiarilor, disponibilă acum la filialele CECCAR

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a lansat o nouă publicație de mare utilitate, destinată îndeosebi stagiarilor din anul III – Expertiză contabilă.
Lucrarea, realizată de lect. univ. dr. Sergiu-Bogdan Constantin, cadru didactic la Academia de Studii Economice din București, și Florentina Pantazi, expert contabil și doctor în științe economice, analizează în patru capitole, așa cum se anunță încă din titlu, cele mai importante aspecte referitoare la expertiza contabilă.
În capitolul I – Abordări conceptuale privind expertiza contabilă – sunt redate aspecte privind conceptul de expertiză contabilă (definiție, trăsături, obiect, reglementări), tipurile de expertize (judiciare și extrajudiciare), persoanele care pot efectua expertize contabile, respectiv Normele nr. 1.044/2010 aplicabile misiunii de expertiză contabilă judiciară.
Articol complet îl puteți consulta în revista CECCAR Business Magazine.

„Managementul performanței”, o nouă publicație care vine în sprijinul stagiarilor

Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) pune la dispoziția stagiarilor o nouă publicație de mare utilitate – Managementul performanței.

Lucrarea, realizată de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, Daniela-Nicoleta Sahlian și Cleopatra Șendroiu, analizează în opt capitole cele mai importante aspecte referitoare la managementul performanței, precum măsurarea performanței, analiza cost-volum-profit și performanța și decizii manageriale pe termen scurt bazate pe costuri.

În capitolul introductiv – Managementul performanței: măsurare și control – este explicat conceptul de performanță și sunt definite concepte precum performanța organizațională, responsabilitatea socială corporativă, măsurarea performanței organizaționale, indicatorii-cheie de performanță și controlul performanței.

În Capitolul I (Măsurarea performanței prin metoda Activity Based Costing) se prezintă istoricul și cauzele costurilor pe procese, organizarea calculației costurilor pe procese, variante ale calculației costurilor pe procese, pentru ca, în partea de final, să fie abordată folosirea metodei ABC în analiza rentabilității clienților. Cel de-al doilea capitol, intitulat Măsurarea performanței prin metoda costurilor-țintă, aduce în discuție caracteristicile și necesitatea acestei metode, obiectivele și etapele de parcurs, fiind detaliată metodologia determinării costurilor-țintă și prezentate exemple privind aplicarea acestei metode.

„Ghidul pentru pregătirea candidaților la examenul de acces la stagiul pentru obținerea calității de expert contabil și de contabil autorizat”, disponibil acum și în varianta electronică

Pentru a veni în sprijinul candidaților la examenul de acces la stagiu, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a lansat varianta electronică a Ghidului de acces.

Acesta este disponibil pe platforma online https://librarie.ceccar.ro.

Reamintim că CECCAR nu se asociază cu anunțurile altor entități care oferă informații cu privire la modalitățile de acces la profesia de expert contabil/contabil autorizat, la subiectele examenului și nici cu alte publicații care pretind că susțin pregătirea în vederea susținerii examenului de acces. Subiectele și rezolvările vehiculate de alte entități prin diverse canale de comunicare nu sunt avizate de CECCAR.

Parcurgerea programelor de pregătire premergătoare examenului, precum și utilizarea ca suport de studiu a publicațiilor emise de CECCAR sunt pași esențiali în asimilarea cunoștințelor necesare.

Recomandăm citirea cu atenție a condițiilor de utilizare a publicațiilor în format electronic emise de CECCAR, disponibile pe site-ul mai sus amintit.

Volumul 1 al Manualului IAASB 2018, disponibil gratuit în limba română

Vă informăm că pe site-ul Cod etic – Standarde internaționale a fost publicată versiunea în limba română a Volumului 1 din Manualul IAASB 2018, emis de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Audit și Asigurare și publicat sub egida International Federation of Accountants.

14.07.2020


Organisme internationale