Conf. univ. dr. Mirela PĂUNESCU
Conf. univ. dr. Adriana Florina POPA
În luna august, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat un document ce tratează regimul contabil și fiscal privind amortizarea în perioada de închidere/suspendare a activității ca urmare a instituirii stării de urgență/de alertă și sumele decontate angajatorilor potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 și Legii nr. 19/2020. Pe aceeași temă a regimului contabil și fiscal privind sumele decontate angajatorilor, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus la dispoziția contribuabililor un comunicat care pornește de la tratamentul contabil indicat de MFP și îl dezvoltă indicând și tratamentul fiscal al acestor ajutoare plătite de stat anumitor angajatori.
Aceste subiecte au fost tratate similar și în articolele publicate de CECCAR în lunile martie-aprilie din perspectiva practicilor privind înregistrarea în contabilitate a operațiunilor economico-financiare privind personalul pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020.
În spațiul public au existat abordări diferite în ceea ce privește tratamentul contabil al ajutoarelor primite în contul indemnizațiilor pentru șomajul tehnic și al celor aferente zilelor libere acordate părinților pentru supravegherea copiilor. Opinia CECCAR a fost făcută publică la scurt timp după apariția OUG nr. 30/2020 și menționează că ajutoarele primite de angajatori pentru a acoperi costurile cu șomajul tehnic plătit salariaților trimiși în șomaj tehnic din cauza pandemiei trebuie înregistrate ca fiind un venit din subvenții. Această abordare coincide, de altfel, cu cea formulată de Ministerul Finanțelor Publice.
Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.
15.09.2020