Publicatii
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția membrilor, potențialilor membri și altor părți interesate ediția 2021 a Codului etic internațional pentru profesioniștii contabili emis de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (IESBA), susținut de IFAC. Codul a fost tradus în limba română de CECCAR și poate fi accesat gratuit pe site-ul CECCAR.
Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele Internaționale privind Independența) stabilește principiile fundamentale de etică pentru profesioniștii contabili, reflectând recunoașterea de către profesie a responsabilității sale de a acționa în interes public. Aceste principii stabilesc standardul de comportament așteptat de la un profesionist contabil. Principiile fundamentale sunt: integritatea, obiectivitatea, competența profesională și atenția cuvenită, confidențialitatea și conduita profesională.
Codul oferă un cadru general conceptual pe care profesioniștii contabili trebuie să îl aplice pentru a identifica, a evalua și a trata amenințările la adresa conformității cu principiile fundamentale. Codul stabilește dispozițiile și materialele privind aplicarea cu privire la diferite subiecte pentru a ajuta contabilii să aplice cadrul general conceptual pentru aceste subiecte. În cazul misiunilor de audit, revizuire și altor misiuni de asigurare, Codul definește Standardele Internaționale privind Independența, stabilite prin aplicarea cadrului general conceptual pentru amenințările la adresa independenței în legătură cu aceste misiuni.
Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili este un organism normalizator independent care elaborează Codul etic internațional pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele Internaționale privind Independența).
Obiectivul IESBA este de a servi interesul public prin elaborarea de standarde de etică de înaltă calitate pentru profesioniștii contabili. Pe termen lung, obiectivul IESBA este convergența standardelor de etică pentru profesioniștii contabili cuprinse în Cod, inclusiv a standardelor referitoare la independența auditorilor, cu cele emise de organismele de reglementare și normalizatorii de standarde naționale. Convergența la un set unic de standarde poate spori calitatea și consecvența serviciilor oferite de profesioniștii contabili din întreaga lume și poate îmbunătăți eficiența piețelor globale de capital.
10.01.2024
Noile ediții ale unor publicații dedicate stagiarilor CECCAR, disponibile la filialele Corpului
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția stagiarilor noile ediții ale publicațiilor Contabilitate și raportare financiară, Contabilitatea altor tipuri de entități și Contabilitatea operațiunilor de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare.
Dedicat stagiarilor din anul I, semestrul I, volumul Contabilitate și raportare financiară, aflat la a IV-a ediție, semnat de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, Daniela-Nicoleta Sahlian și Alina-Mihaela Irimescu, tratează, printre altele, atât teoretic, cât și practic, sfera de aplicare a raportării financiare, cadrul contabil românesc, contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor privind activele imobilizate (active non-curente), fiind analizate și aspecte privind contabilitatea evenimentelor și tranzacțiilor privind stocurile.
Noua ediție, a IV-a, a lucrării Contabilitatea altor tipuri de entități, pentru stagiarii din anul II, semestrul I, a fost revizuită și adaptată la cadrul legislativ actual. Lucrarea realizată de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, Liviu-Marian Matac, Ileana Nișulescu-Ashrafzadeh, Aurelia Ștefănescu și Adriana Tiron-Tudor, sub coordonarea Adrianei Florina Popa, analizează cele mai importante aspecte referitoare la contabilitatea bancară, contabilitatea instituțiilor publice, contabilitatea persoanelor juridice fără scop patrimonial și contabilitatea în partidă simplă.
Nu în ultimul rând, lucrarea Contabilitatea operațiunilor de fuziune, divizare, dizolvare și lichidare, ediția a III-a, revizuită, semnată de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, prezintă evenimente importante din viața unei societăți, precum reorganizarea entităților prin fuziune sau divizare totală sau parțială, retragerea și excluderea asociaților sau acționarilor, încetarea existenței societății prin dizolvare sau lichidare, atât din punct de vedere contabil și fiscal, cât și din punct de vedere juridic, făcând trimiteri la legislația relevantă în domeniu. Volumul este destinat pregătirii stagiarilor CECCAR din anul III, semestrul I.
Volumele pot fi achiziționate de la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 35 lei fiecare.
12.03.2021
O nouă ediție revizuită a lucrării „Fiscalitate”, destinată stagiarilor CECCAR, disponibilă la filialele Corpului din întreaga țară
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția stagiarilor din anul II, semestrul I, o nouă ediție revizuită, a treia, a lucrării Fiscalitate.
Volumul, avându-i ca autori pe Adriana Florina Popa, Mirela Păunescu şi Radu Ciobanu, este structurat în șapte capitole, care prezintă cele mai importante aspecte privind legislația fiscală actuală.
Într-un mediu legislativ în continuă schimbare, autorii şi-au propus să vină în ajutorul stagiarilor care se pregătesc să devină experți contabili sau contabili autorizați cu o serie de exemple practice şi ilustrații care, cu siguranță, fac înțelegerea şi aplicarea de zi cu zi a legislației fiscale mai uşoară, mai plăcută şi mai rapidă.
În această lucrare găsiți cele mai frecvente cazuri cu care se întâlnesc cei ce lucrează în domeniul financiar-contabil, precum şi o ilustrare a modului lor de abordare. După o redare succintă a cerințelor legislative, o serie de exemple utile ajută la aprofundarea şi la punerea în practică a noțiunilor prezentate.
Lucrarea este disponibilă spre vânzare la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 38 de lei. Detalii despre modalitatea de achiziționare puteți afla contactând filiala din județul dumneavoastră.
Cuprinsul lucrării poate fi consultat aici.
07.04.2020
În atenția stagiarilor: lucrarea „Contabilitate managerială”, ediția a IV-a, revizuită, este disponibilă la filialele Corpului
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România pune la dispoziția stagiarilor din anul I, semestrul I, o nouă ediție revizuită, a patra, a lucrării Contabilitate managerială.
Volumul, scris de Corina-Graziella Bâtcă-Dumitru, Daniela Artemisa Calu și Andreea Gabriela Ponorîcă, este structurat în opt capitole, care abordează politicile contabile privind determinarea costurilor și rezultatelor, tipurile de costuri, particularitățile privind determinarea acestora, utilizarea costurilor în luarea deciziilor și diferite metode de calcul al costurilor.
De asemenea, lucrarea conține și un capitol dedicat verificării cunoștințelor dobândite, numeroase exemple practice și teste de autoevaluare în urma parcurgerii materiei.
Volumul este disponibil spre vânzare la filialele CECCAR din întreaga țară, la prețul de 33 de lei. Detalii despre modalitatea de achiziționare puteți afla contactând filiala din județul dumneavoastră.
Cuprinsul lucrării poate fi consultat aici.
20.03.2020