Criza generată de coronavirus: Lecții pentru un viitor mai sustenabil

Acest articol reprezintă o traducere a unui document publicat inițial de Accountancy Europe. Versiunea originală a articolului este disponibilă aici.

Criza generată de COVID-19 ne-a șocat pe toți. În timp ce originile epidemiei sunt încă dezbătute, urgența de sănătate și criza economică globală rezultată arată că statele trebuie să fie mai bine pregătite. Această nouă criză nu se desfășoară izolat; aceasta amplifică crizele existente, precum cea climatică, demografică și cea privind inegalitatea. Criza COVID-19 arată, de asemenea, cât de interconectate au devenit provocările noastre la nivelul globului. Totodată, criza subliniază faptul că organizațiile din sectorul public și privat trebuie să se concentreze pe obiective pe termen lung pentru a construi o economie sustenabilă și rezistentă.

Consultările pe marginea strategiei reînnoite privind finanțarea sustenabilă a Comisiei Europene (citiți relatarea noastră) indică faptul că interesele pe termen lung ale principalelor părți interesate (angajați, clienți, furnizori) trebuie prioritizate de companii în detrimentul intereselor pe termen scurt al acționarilor. Fiind parte a unei profesii orientate spre soluții, contabilii își utilizează cunoștințele pentru a sprijini societatea. Atunci când își exercită rolurile sau competențele, aceștia aleg să se implice și să utilizeze mijloacele pe care le dețin pentru a aborda aspectele care ne privesc pe toți.

Proiectul Global al Carbonului estimează că în 2020 emisiile de CO2 vor înregistra cea mai mare scădere de la Al Doilea Război Mondial. De asemenea, reprezentanții Proiectului se așteaptă ca emisiile să se reducă doar cu 5% și să se întoarcă la valoarea normală odată ce începe redresarea economică. Acum este momentul pentru a decide dacă această scădere va deveni una structurală și pentru a o corela cu o transformare economică globală.

Sectorul public: reorientare economică

Mai multe guverne au admis public faptul că din cauza alegerilor financiare anterioare, sistemele lor de sănătate nu pot absorbi șocul cauzat de coronavirus. Agendele politice și de reglementare trebuie să fie reprioritizate în vederea construirii unui sistem public de sănătate mai solid și a unei economii mai rezistente. Modul în care și motivul pentru care banul public va fi cheltuit se vor schimba. Accountancy Europe tocmai a emis o publicație separată care se referă la impactul coronavirusului asupra sectorului public și modul în care noile provocări pot fi înfruntate.

Liderii globali trebuie să prioritizeze o economie sustenabilă, cu un puternic accent pe tratarea aspectelor interconectate care au condus la această criză. Așa cum a constatat Raportul anual privind riscurile globale  al Forumului Economic Mondial, bolile infecțioase se numără printre primele zece riscuri care au un impact semnificativ asupra unei societăți:

„Niciun stat nu este pregătit în totalitate pentru a gestiona o epidemie sau o pandemie. Între timp, vulnerabilitatea noastră colectivă la efectele sociale și economice ale crizelor generate de bolile infecțioase pare să fie în creștere”

Sectorul privat: sustenabilitate și rezistență

Unele afaceri și-au încheiat operațiunile sau vor fi nevoite să o facă, împingând angajații în șomaj temporar sau definitiv. Virusul în sine și teama de virus au un impact economic și social imens. Gândiți-vă la lipsa echipamentelor medicale, la consumatorii care își fac provizii și la inegalitatea inerentă pentru cele mai vulnerabile categorii de pe piața muncii, precum lucrătorii din depozite, lucrătorii pentru salubritate și personalul medical. Această criză a reconfirmat faptul că profitul financiar nu ar trebui să fie singurul obiectiv al companiilor. De asemenea, ne amintește că sănătatea și bunăstarea constituie al treilea Obiectiv de Dezvoltare Durabilă al ONU și face parte, așadar, din planificarea de contingență din domeniul afacerilor.

Ca un prim pas către un model economic mai sustenabil, afacerile trebuie să se concentreze pe efectele sociale și de mediu pe care le generează și pe modul în care mediul le afectează pe ele. Acestea trebuie să fie conștiente de riscuri și să colecteze informațiile relevante. Afacerile pot utiliza informații nefinanciare privind contabilitatea și raportarea de mediu pentru a determina, evalua și prezenta riscurile emergente și a construi o economie pregătită pentru viitor.

Contabili pentru organizații sustenabile și rezistente

Modernizarea gestionării riscurilor

Companiile trebuie să-și modernizeze programele de gestionare a riscurilor și să îmbunătățească modul de gestionare a riscurilor nefinanciare. Acestea pot fi nevoite să-și actualizeze sistemele cu riscuri suplimentare și mai diverse – precum schimbările climatice, dezastrele naturale și pandemiile. De asemenea, companiile trebuie să ia în considerare ce cost ar presupune pentru societate abordarea de a nu acționa și de a continua activitatea normală.

Nivelul de pregătire al afacerilor în fața epidemiilor de boli infecțioase este interconectat cu strategia acestora de mediu, socială și de guvernanță (ESG). Experiența multidisciplinară a contabililor poate sprijini companiile în a-și extinde abordarea cu privire la gestionarea riscurilor. Pentru a evalua aceste riscuri mai extinse, companiile trebuie să își adreseze întrebări precum cele care urmează:

  • În ce măsură a implementat compania un sistem adecvat și stabil de gestionare a riscurilor nefinanciare care are în vedere posibile viitoare dezastre?
  • Care este abordarea companiei pentru a depăși o criză viitoare fără a-și afecta lanțul de distribuție?
  • În ce măsură strategia companiei are în vedere nevoile și bunăstarea viitoare a societății?
  • Ce fel de sisteme a implementat compania pentru a-și proteja lucrătorii?
  • Cum își gestionează compania accesul la resursele naturale?

Înainte de COVID, companiile ar fi putut considera că este inutil să includă scenarii de riscuri catastrofice în strategia lor. Astăzi, întocmirea planurilor de contingență pentru șocurile externe, cum ar fi pandemiile, pare că aparține noii realități.

Cum ajutăm la transformarea organizațiilor

Profesia contabilă sprijină organizațiile din sectorul public și privat în a face tranziția către sustenabilitate. Contabilii pot face legătura între consilii corporatiste, acționari și societate. Ei pot evalua performanța și structura generală a unei organizații, inclusiv impactul acesteia asupra mediului extern. Pot contribui la construirea rezistenței pe termen lung a organizațiilor și, în cele din urmă, pot contribui la tranziția către un sistem economic global sustenabil.

În diferitele lor funcții, contabilii pot avea o contribuție deosebit de importantă în toate etapele transformării sectorului public și corporativ:

  • Schimbarea gândirii companiilor de la „funcția financiară tradițională” la o abordare integrată și crearea de valoare, prin:
    • a ajuta companiile să conceapă sistemele-cadru și mecanismele de control pentru a oferi transparență privind informațiile referitoare la riscurile pe termen lung și informațiile nefinanciare
    • a-și folosi experiența în domeniul contabilității de mediu și a informațiilor non-financiare
    • a sprijini dezvoltarea unor noi standarde de reglementare, raportare și asigurare
  • Dezvoltarea evaluării riscurilor și gestionarea valorii mai extinse pe care o creează compania
    • Ca directori financiari, manageri de risc sau auditori interni, contabilii angajați pot sprijini în adăugarea unor componente nefinanciare la sistemele de gestionare a riscurilor care, în prezent, se adresează riscurilor financiare.
  • Ca profesionist extern independent, solicită organizațiilor să prezinte și să gestioneze riscurile nefinanciare și oportunitățile
    • Auditorii externi oferă o opinie profesionistă independentă, de exemplu, cu privire la procesul utilizat pentru a colecta și analiza date, la credibilitatea datelor sau cu privire la modul în care acestea sunt interpretate, utilizate și raportate.
  • Contabilii care lucrează în sectorul public pot oferi consiliere cu privire la agenda de sustenabilitate a guvernului și evoluțiile aferente din domeniul reglementărilor

Redresarea & sustenabilitatea sunt conectate

O lecție pe care o putem învăța din această perioadă este aceea că trebuie să gândim pe termen lung și dincolo de riscurile financiare. Trebuie să ne schimbăm stilul de viață și să ne îndreptăm spre o redresarea economică care sprijină sustenabilitatea. Alegerile pe care le facem acum pot îmbunătăți sau înrăutăți starea planetei noastre. Construirea unui mediu economic sustenabil trebuie să rămână o prioritate a agendelor politice de la nivel global. Actorii publici și privați trebuie să-și pună în practică aptitudinile și puterile pentru a crea un viitor mai bun. Trebuie să ne coordonăm la nivel global și la nivelul tuturor sectoarelor.

Contabilii europeni vor sprijini dezvoltarea acestei schimbări de sistem, vor contribui cu experiența lor la dezbatere și vor participa la inițiative relevante. Accountancy Europe va continua să promoveze discuții deschise, să împărtășească informații din practică, să asculte alți experți și să extindă dezbaterea la nivel european.

09.06.2020

Sursa: https://ceccar.ro/ro/?page_id=18177

Leave your comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree