În proiect, modificări la Normele metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) propune, printr-un proiect de HG publicat în consultare publică pe site-ul instituției, modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52/2011. Proiectul a fost elaborat în contextul în care, prin OUG nr. 164/2022, au fost aduse modificări și completări OUG nr. 111/2010, ca urmare a obligației de transpunere în legislația națională a Directivei 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, respectiv în ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului.

Principalele amendamente introduse prin OUG nr. 164/2022 se referă la: ● modificarea reglementărilor actuale în sensul extinderii perioadei netransferabile de concediu pentru creșterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat inițial dreptul, de la cel puțin o lună la cel puțin 2 luni din perioada totală a concediului; ● reglementarea situației privind recalcularea cuantumului indemnizației pentru creșterea copilului, în cazul obținerii în perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv ani, în cazul copilului cu handicap, a unor venituri din hotărâri judecătorești/adeverințe/acte de rectificare a veniturilor; ● suspendarea/încetarea plății indemnizației pentru creșterea copilului în situația expirării certificatului de încadrare în grad de handicap, în perioada concediului de creștere a copilului; ● reglementarea unei perioade de preaviz rezonabilă pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când își exercită dreptul la concediul și indemnizația pentru creșterea copilului; ● revizuirea unor dispoziții privind asimilarea veniturilor realizate în alte state membre ale UE; ● introducerea ca perioadă asimilată a concediului și indemnizației de acomodare, în vederea acordării concediului și indemnizației pentru creșterea copilului; ● reglementarea situației privind recuperarea sumelor reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului în concordanță cu Decizia Curții Constituționale nr.232/2021; ● introducerea altor modificări astfel încât să fie asigurată claritate la nivel legislativ și o transpunere corespunzătoare a prevederilor noii Directive.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.