Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 2 iunie 2020

Comisia Europeană propune noi impozite pentru a finanța bugetul UE

La 27 mai a.c., Comisia Europeană (CE) a prezentat planul de redresare economică al UE ce include un cadru financiar multianual consolidat pentru perioada 2021-2027 și un nou instrument de redresare economică, denumit Next Generation EU. Instrumentul de redresare economică propus de CE, în valoare de 750 de miliarde de euro, este finanțat cu fonduri colectate de pe piețele financiare. Pe lângă planul de redresare economică, CE a propus și un plan privind bugetul UE care să susțină finanțarea rambursării fondurilor obținute prin intermediul instrumentului Next Generation EU. Planul vizează reformarea sistemului de resurse proprii ale UE prin intermediul mai multor instrumente.

Comisia Europeană a solicitat simplificarea resurselor proprii ale UE bazate pe taxa pe valoarea adăugată (care este supusă unor calcule complicate și unor rambursuri pentru anumite state membre UE) și introducerea unei taxe pentru plasticul nereciclat. Mai mult decât atât, Comunicarea Comisiei cu privire la „finanțarea planului de redresare economică din bugetul UE” include posibilitatea introducerii unui impozit digital bazat pe activitatea OCDE (care ar putea genera până la 1,3 miliarde de euro pe an) și a unui mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (care ar putea genera între 5 miliarde și 14 miliarde de euro pe an). Comunicarea respectivă a făcut referire și la un nou impozit corporativ „bazat pe operațiunile întreprinderilor” care beneficiază din plin de piața unică din UE.

Comisia Europeană nu a publicat informații suplimentare cu privire la mecanismul acestei noi forme de impozitare, însă este posibil ca instituția europeană să încerce să relanseze propunerea cu privire la o bază fiscală comună consolidată pentru companii (CCCTB), care a rămas la nivelul Consiliului din 2016.

Țările de Jos anunță introducerea unui nou impozit cu reținere la sursă

La 29 mai a.c., Hans Vijlbrief (secretarul de stat pentru finanțe al Țărilor de Jos) a declarat că pentru a combate evaziunea fiscală Țările de Jos vor introduce în 2024 un nou impozit cu reținere la sursă pentru fluxurile de dividende aplicabil jurisdicțiilor care aplică impozite mici. Acest impozit se va aplica fluxurilor financiare din țările cu o rată de impozitare pentru întreprinderi sub 9% și țărilor incluse pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale. Acest anunț reprezintă răspunsul Țărilor de Jos la apelul de săptămâna trecută al Comisiei Europene prin care a solicitat acestui stat (și altor cinci state membre) să ia măsuri suplimentare pentru a combate practicile de planificare fiscală agresivă pe teritoriul lor.

OCDE a lansat îndrumări cu privire la COVID-19 pentru administrațiile fiscale

La 26 mai a.c., Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a publicat încă două rapoarte ce tratează impactul crizei generate de pandemia de COVID-19. Primul raport, Reacția administrațiilor fiscale la pandemia de COVID-19: Planificarea perioadei de recuperare, prezintă modurile în care administrațiile fiscale se pot pregăti pentru a face față unei perioade prelungite și incerte de recuperare în urma crizei provocate de pandemia de COVID-19. Al doilea raport, intitulat Administrația fiscală: riscuri legate de confidențialitate și fraudă generate de pandemia de COVID-19, evidențiază riscurile de încălcare sau de deviere de la cerințele de confidențialitate, precum și riscurile de fraudă asociate măsurilor extraordinare adoptate de administrațiile fiscale pentru a sprijini contribuabilii. Acest document a fost întocmit de secretariatul Forumului pentru Administrație Fiscală al OCDE și evidențiază, pe lângă aceste riscuri majore, și posibile strategii de atenuare a riscurilor, cu accent pe problemele legate de telemuncă.

Buletinul de știri în limba engleză poate fi consultat pe site-ul ETAF.

(Copyright foto: ETAF)

03.06.2020

Sursa: https://ceccar.ro/ro/?p=18153

Leave your comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree