Comisia Europeană se pregătește pentru adoptarea impozitului digital după declarația SUA de a se retrage din negocierile din cadrul OCDE
La 18 iunie a.c., Comisarul European pentru Afaceri Economice și Financiare, Fiscalitate și Vamă, Paolo Gentiloni, a confirmat că, în cazul în care SUA continuă să împiedice acordul internațional, „o nouă propunere Europeană va fi prezentată Comisiei Europene”: un impozit digital adaptat la realitatea acestui secol. Sugestia Secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, privind retragerea temporară a SUA din negocierile în domeniul fiscal din cadrul OCDE a fost urmată de o scrisoare adresată miniștrilor de finanțe din Franța, Spania, Italia și Marea Britanie prin care a confirmat această intenție. Ministrul de finanțe francez, Bruno Le Maire, a descris scrisoarea respectivă drept o provocare pentru partenerii OCDE și a confirmat faptul că Franța va introduce un impozit digital în 2020 în cazul în care nu se va ajunge la un acord la nivelul OCDE. Secretarul general al OCDE, Angel Gurría, îndeamnă „membriiCadrului Inclusiv să se retragă din negocieri pentru a putea ajunge la o soluție globală până la finele anului”. Acesta avertizează că un conflict comercial doar va prejudicia economia mondială mai mult la ora actuală.
Parlamentul European a aprobat subcomitetul permanent pentru chestiuni de ordin fiscal
La 18 iunie a.c., marea majoritate a europarlamentarilor (613 în favoarea, 67 împotriva, 8 abțineri) au votat în favoarea înființării unui subcomitet permanent pentru chestiuni de ordin fiscal. Subcomitetul va fi alcătuit din 30 de membri și va aborda probleme legate de combaterea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale, asigurând transparența financiară în scopuri fiscale. Subcomitetul ar urma să își înceapă activitatea în luna septembrie. Înființarea acestui subcomitet a fost salutată de Comisarul european Paolo Gentiloni, care este sigur că „acest nou subcomitet va deveni un forum-cheie pentru combaterea evaziunii fiscale, acționând în interesul cetățenilor și al întreprinderilor cinstite din întreaga Europă”.
Progresul în materie fiscală înregistrat în timpul Președinției croate a Consiliului Uniunii Europene
La 17 iunie a.c., Consiliul Uniunii Europene a publicat un raport cuprinzând concluziile sale cu privire la progresul înregistrat în materie fiscală în timpul mandatului Croației la președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest raport oferă o prezentare generală a progresului înregistrat în cadrul Consiliului în perioada președinției croate, precum și o prezentare generală a stadiului în care se află cele mai importante dosare în materie fiscală în curs de negociere. Nu în ultimul rând, documentul remarcă faptul că președinția croată a abordat o serie de aspecte-cheie, cum ar fi impozitarea digitală, normele privind transmiterea și schimbul obligatoriu de informații de plată relevante pentru TVA, simplificarea normelor TVA pentru întreprinderile mici, viitorul ratelor TVA, actualizare normelor UE privind structura accizelor la alcool, precum și actualizarea listei UE a jurisdicțiilor necooperante din punct de vedere fiscal.
(Copyright foto: ETAF)
23.06.2020