Noutăți fiscale europene din Buletinul de știri ETAF – 23 martie 2020

Coronavirus: avantajele fiscale selective acordate în 2020 nu vor constitui ajutor de stat

În data de 19 martie a.c., Comisia Europeană a adoptat un Cadru temporar, în vigoare până la sfârșitul anului 2020, pentru a permite statelor membre să utilizeze pe deplin flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a lupta împotriva consecințelor economice ale COVID-19. Ajutoarele temporare care vor fi considerate compatibile cu normele privind ajutorul de stat de către Comisie includ subvenții directe, avantaje fiscale selective, plăți în avans, garanții de stat pentru împrumuturi contractate de la instituții financiare și asigurarea creditelor la export pe termen scurt. Avantajele fiscale nu vor fi considerate ajutor de stat dacă acestea sunt acordate companiilor care se găsesc în situația unui deficit neprevăzut sau chiar a unei indisponibilități de lichiditate. Aceste avantaje fiscale nu vor depăși 800.000 euro per companie și vor fi acordate companiilor care nu se aflau în dificultate la 31 decembrie 2019. Norme mai specifice se aplică companiilor din domeniul agriculturii, pisciculturii și acvaculturii.

Statele membre UE adoptă măsuri fiscale ca răspuns la COVID-19

În cursul săptămânii trecute, urmând exemplul guvernului italian, multe dintre statele membre ale UE au anunțat implementarea unor măsuri fiscale care să sprijine companiile în combaterea consecințelor economice cauzate de criza care le afectează teritoriul. Italia a luat deja măsuri privind suspendarea sau amânarea declarațiilor fiscale și a plății impozitelor datorate de majoritatea contribuabililor afectați. Guvernul italian a decis, de asemenea,  să suspende datele limită pentru activitățile de lichidare, control, verificare, recuperare și cele privind litigiile desfășurate de Agenția de administrare fiscală. Franța, Belgia și Olanda au anunțat deja măsuri fiscale similare care vor fi luate în decursul următoarelor zile.

OCDE se angajează să adopte o decizie politică cu privire la reforma fiscală internațională în iulie

În 17 martie a.c., OCDE a publicat un comunicat de presă pentru a oferi asigurări părților interesate cu privire la faptul că membrii Secretariatului au luat toate măsurile preventive solicitate de guvernul francez cu scopul de continua activitatea referitoare la provocările din domeniul fiscal generate de digitalizarea economiei. Obiectivul Secretariatului rămâne acela de a încheia un acord politic privind componentele cheie ale unei soluții bazate pe un consens multilateral în timpul reuniunii plenare a Cadrului Incluziv al G20/OECD care va avea loc pe 1-2 iulie în Berlin.

Sistem de impozitare pentru lucrători frontalieri: acord încheiat între 5 state pentru a preveni erorile cauzate de măsurile de urgență

În 19 martie, Franța, Germania, Belgia, Luxemburg și Elveția au convenit să limiteze consecințele măsurii de a ține lucrătorii frontalieri acasă (ca urmare a măsurilor de izolare impuse la nivel național în lupta cu coronavirusul) asupra sistemului de impozitare care li se aplică acestora. Sistemul de impozitare pentru lucrătorii frontalieri este reglementat de tratatele fiscale bilaterale dintre state, care prevăd impozitarea exclusivă a salariilor lucrătorilor frontalieri în statul în care aceștia sunt stabiliți. Această reglementare presupune ca lucrătorii frontalieri să nu depășească un anumit număr de zile lucrate în afara zonei de frontieră a celuilalt stat. Autoritățile franceze au confirmat faptul că Franța a ajuns la un acord cu Belgia, Elveția și Luxemburg conform căruia zilele în care lucrătorii frontalieri rămân acasă în timpul acestei crize nu vor fi luate în considerare, în timp ce între Franța și Germania, această situație a fost deja tratată printr-un acord amiabil semnat în 2006.

24.03.2020

Sursa: http://ceccar.ro/ro/?p=17239

Leave your comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree