Comisarul Paolo Gentiloni și-a confirmat angajamentele în domeniul fiscal în fața noii subcomisii FISC
Raportarea CbCR va reveni pe agenda Consiliului Uniunii Europene
La 21 septembrie a.c., în cadrul unui eveniment online organizat de Comisia Europeană, ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, a confirmat că președinția Germaniei la Consiliul Uniunii Europene va susține propunerea privind introducerea raportării pentru fiecare țară în parte (CbCR). Acesta a declarat că majoritatea statelor membre UE sunt în favoarea propunerii, care a fost blocată la nivelul Consiliului de câțiva ani. Cu toate acestea, ministrul a subliniat faptul că Germania nu susține în totalitate propunerea respectivă, dat fiind faptul că nu există o viziune comună la nivelul guvernului german.
ESMA a publicat raportul privind practicile fiscale legate de sistemele de arbitraj al dividendelor
La 24 septembrie a.c., Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) a publicat versiunea finală a Raportului său privind sistemele de arbitraj al dividendelor (Cum/Ex, Cum/Cum) și sistemele de revendicare a impozitului reținut la sursă (WHT). ESMA a identificat o serie de măsuri adoptate de diverse state membre pentru a limita riscul generat de sistemele de revendicare a impozitului reținut la sursă. Propunerea principală a ESMA este ca autoritățile pentru valori mobiliare și piețe de la nivel național să fie abilitate pentru a asigura schimbul de informații cu autoritățile fiscale și a ajuta la detectarea sistemelor de revendicare a impozitului reținut la sursă.
Cazul Apple: Comisarul european pentru concurenţă a făcut apel împotriva deciziei Tribunalului General al Uniunii Europene
La 25 septembrie a.c., Comisarul European pentru concurență, Margrethe Vestager, a confirmat decizia Comisiei Europene de a face apel în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene împotriva deciziei Tribunalului General al UE în cazul Apple, din luna iulie 2020. În 2016, Vestager a solicitat Irlandei să recupereze 13,1 miliarde de euro din impozitele neplătite de Apple, la care se adaugă 1,2 miliarde de euro din dobânzi, ca urmare a beneficiilor fiscale selective oferite companiei de către Irlanda. Tribunalul General al UE a anulat decizia în luna iulie, însă Comisia Europeană consideră că hotărârea Tribunalului conține „o serie de erori de drept”.
Thierry Breton va prezenta o nouă propunere cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale
Se preconizează că Thierry Breton, comisarul european pentru piață internă, va prezenta o nouă propunere legislativă cu privire la actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) la începutul lunii decembrie 2020. Acest mult așteptat act legislativ va reforma cadrul legal pentru „economia la cerere” și va îmbunătăți accesul pe piață pentru companiile europene. Acesta se va concentra pe protecția utilizatorilor împotriva bunurilor, conținutului sau serviciilor ilegale și pe protecția drepturilor fundamentale ale acestora în mediul online. Măsurile din cadrul acestuia ar trebui să prevadă și transparența și un grad mai mare de supraveghere reglementară pentru platformele online. Într-un interviu publicat în ziarul Financial Times, comisarul Thierry Breton a sugerat că „giganții digitali” din Silicon Valley, care domină activitatea din mediul online, reprezintă o amenințare la adresa concurenței. Actul legislativ privind serviciile digitale ar oferi Comisiei Europene autoritatea necesară pentru a interzice companiilor digitale să își desfășoare activitatea în anumite regiuni, dacă se consideră că acest lucru este necesar pentru a putea menține concurența. Thierry Breton încearcă să determine o serie de „norme clare pentru a defini respondabilitățile platformelor online în ceea ce privește protecția cetățenilor și a valorilor noastre, fără ca acestea să devină răspunzătoare pentru tot conținutul acestora”.
(Copyright foto: ETAF).
29.09.2020